Preskoči na vsebino

V uporabo predan kolopark v Športnem parku Šempeter

: 19-12-2023
Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav

Potem ko je Občina Šempeter-Vrtojba v 1. fazi izgradnje Športnega parka v Šempetru leta 2015 uredila kolesarski poligon za 4cross (eno izmed 4-ih disciplin v gorskem kolesu) namenjen učenju osnov gorskega kolesarstva ter vadbi. Šlo je za enega prvih zemeljskih pumptrack poligonov v Sloveniji, poleg pumptracka pa še atraktivno linijo zemeljskih skokov na območju velikem 3.500 m2. Ker zemeljski pumptrack poligon zahteva veliko vzdrževanja in je primeren le za kolesa, ga je sedaj občina posodobila tako, da je uredila nov asfaltni pumptrack, ki se uvršča med večje tovrstne objekte pri nas, ter posodobljeno linijo zemeljskih skokov, ki so sedaj tudi bolj varni.

Občina je del potrebnih sredstev je pridobila z uspešno prijavo na Javnem razpisu za izbor sofinanciranja investicij v obnovo večnamenskih športnih dvoran ali telovadnic in posodobitve ali vzpostavitve novih zunanjih športnih površin v letu 2023, ki ga je v juniju objavilo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Za sofinanciranje investicije »Ureditev koloparka v Športnem parku Šempeter pri Gorici«, katere vrednost znaša okoli 168.000 EUR, je prejela 43.220,70 EUR, preostanek pa je dodala iz lastnih sredstev občine.

 

Razlika med prejšnjim in zdajšnjim poligonom

Pumptrack poligon je utrjena krožna pot, ki je sestavljena iz grbin in ovinkov. Za vožnjo po njej potrebujemo običajno kolo, kjer vrtenje pedal ni potrebno. Pomembno je le usklajeno ritmično gibanje telesa in rok, kakor, da bi s tlačilko polnili prazno zračnico. Asfaltirani pumptrack poligoni pa so igrišča in obenem vadbeni poligoni ne samo za kolesarje, temveč tudi za rolkarje in voznike skirojev različnih nivojev znanja. Asfaltirani poligoni so danes postali stičišče vseh zabave in adrenalina željnih posameznikov.

 

Z ureditvijo koloparka, ki jo je izvedlo podjetje Prevozi, nizke gradnje Erik Sever, s.p, Erik Sever v sodelovanju z za tovrstne gradnje specializiranim podjetjem Alliance ASE, je Občina Šempeter - Vrtojba tako pridobila nove športne površine preplaščene z asfaltom, ki jih bodo brezplačno uporabljali ne samo kolesarji, temveč tudi druge ciljne skupine – rolkarji, uporabniki skirojev, poganjalcev, invalidi z invalidskimi vozički, kotaljkarji ..., s čimer se povečuje kakovost življenja v občini. Kolopark namreč predstavlja privlačno, a varno športno infrastrukturo, ki bo v občino privabljala številne različne uporabnike vseh starostnih skupin od dveh let naprej.

 

Posodobljen pumptrack poligon oziroma kolopark v Šempetru tako predstavlja:

  • atraktivno in varno športno infrastrukturo na prostem,
  • asfaltno krožno stezo z ritmično povezanimi grbinami različnih višin in zavoji, kar omogoča atraktivnejšo izkušnjo tudi za bolj izkušene,
  • športni objekt primeren za vožnjo s kolesi, rolkami, rolerji, skiroji in ostalimi športnimi rekviziti na kolesih,
  • športni objekt primeren za uporabnike od 2. leta dalje,
  • inovativen način poganjanja s spreminjanjem težišča,
  • fizično intenziven način gibanja,
  • športno infrastrukturo, ki spodbuja razvoj ravnotežja in koordinacije,
  • športni objekt, ki je umeščen v neposredno bližino uporabnikov,
  • trajen objekt, ki potrebuje minimalno vzdrževanje.

 

Zaradi ugodnih klimatskih pogojev, bo park gotovo predvsem v zimskem času pritegnil tudi uporabnike iz vse Slovenije

Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav
Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav
Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav
Foto: Foto atelje Pavšič Zavadlav